Файний подкаст розповів про колись відоме графство на Волині

Палац Браницьких у Любомлі славився розкішним життям, але, як і багато пам‘яток архітектури, постраждав від рук радянської влади. Вціліло лиш одне крило з-поміж великого палацового комплексу. Утім, цінність історичної будівлі від цього не втратилася.

Про цю пам’ятку історико-культурної спадщини розповідаємо у новому епізоді Файного подкасту linktr.ee/volyncastles. Наш співрозмовник – Олександр Остапюк з Любомльського краєзнавчого музею.

Відомо, що рід Браницьких був одним із найвідоміших на Волині. Резиденція родини Браницьких входила до палацово-паркового ансамблю, збудованого у другій половині 18 століття.

«Францішек Ксаверій Браницький побудував у Любомлі великий палац та парк, де проводив своє дозвілля. З того часу місто називалося Любомльським графством. Побудував на площі ринок торгові ряди, провів меліорацію, почав закріпачувати міщан», — розповідає краєзнавець.

Зокрема, щоб здивувати своїх гостей, Ксаверій проклав від палацу до площі Ринок оригінальну доріжку, складену з кінських зубів. Це невелика відстань – 150 метрів.
«У палаці вирувало активне життя, відбувалися прийоми іменитих гостей, проводилися бали, зароджувалися політичні інтриги», — зазначає пан Олександр.

У випуску також йтиметься про:
стан архітектурної пам’ятки та перспективи її збереження;
історію Любомля та роль родини Браницьких у ній;
як виглядав оригінальний палац і як приймав гостей;
що ще цікавого подивитися туристам, які завітають у древній Любомль.

Запрошуємо почути більше про палац у Любомлі у нашому подкасті:

***
Проєкт втілюється ГО Волинська Фундація за підтримки Український культурний фонд.

Вас може зацікавити

Більше новин

Меню