Палац Гіжицького: чим цікава пам’ятка архітектури історичної Волині

Файний подкаст продовжує серію випусків про замки та палаци Волині. Дванадцята наша історія – про палац Гіжицького у Новоселиці. Він побудований у 1820 році нащадками старовинного шляхетського роду. Вони відомі тим, що одні з перших побудували садибу у стилі англійської неоготики.

Про цю пам’ятку нам розповіла Ольга Дуб, старша наукова співробітниця Державного історико-культурного заповідника Самчики.

“Історію Новоселиці неможливо уявити без Гіжицьких. Вони – нащадки старовинного шляхетського роду. Побудований маєток, як напівпалац та як напівзамок. Можливо, це відбиток історичної пам’яті, щоб будувати щось фортцеподібне. З часом така зовнішня суворість набридла. До прикладу, у палаці немає архітектурних легкостей, ажурних виробів”, – говорить краєзнавиця.

Цікаво, що палац до сьогодні оточує парк, який вважається пам’яткою садово-паркового мистецтва. Деякі дерева досягли 200-річного віку.

Запрошуємо дізнатися більше про архітектурну пам’ятку у нашому подкасті linktr.ee/volyncastles, де ви почуєте про:
– історію земель, на яких звели палац у 19 столітті
– цікаві архітектурні рішення, які втілили у палаці, надихнувшись європейськими тенденціями
– голлівудські сімейні драми власників палацу
– як врятувати історико-культурну спадщину від руйнувань

Файний подкаст замками Волині – проєкт, що втілюється ГО Волинська фундація за підтримки Українського культурного фонду.

Вас може зацікавити

Більше новин

Меню